van Oldenbarneveltlaan 6 Groningen

050.8539262 contact@edanz.nl

Herstelacademie

Herstelacademie

Herstelacademie bij EdanZ

Heb je een intensieve tijd achter de rug, voel je je afgesneden van jezelf en van wat het leven zinvol maakt en kleur geeft? Verlang je ernaar weer te durven dromen, je potentie en het plezier daarin te herontdekken? Wil je verder kijken dan symptomen en praktische problemen? Dan is een inspiratie- of zelfzorgtraject misschien iets voor jou.

De Herstelacademie bij EdanZ is een plek om tot jezelf te komen, op avontuur te gaan en je eigen pad te ontdekken. We bieden ruimte voor groei aan mensen in een herstelproces, zoals na een ontwrichtende ervaring of een periode van psychische problemen. Je kunt weer gaan voelen dat je er toe doet en dat je mogelijkheden hebt.

De cursussen en workshops van een inspiratie- of zelfzorgtraject bieden tools om je zo te verhouden tot de wereld dat je kunt voelen dat je in ontwikkeling bent. We werken met bewegen, kunst en creativiteit, gesprekken, meditatie, energiewerk, coachingscirkels, symboliek, je verhaal verkennen en meer.

Vrijwilligerswerk bij Edanz kan deel uitmaken van een hersteltraject. (Vrijwilligers)werk helpt je om je gezonde delen te te laten groeien. Ook kun je dan wat je leert direct in de praktijk uitproberen. Een combinatie met vrijwilligerswerk kan passend zijn als je nu niet werkt, betaald of onbetaald. Of dit een goede stap is en in welke vorm bespreken we bij het kennismakingsgesprek.

Begeleiding en organisatie
De Herstelacademie is een initiatief van Sarah Lewis en Nynke van der Hoek. Zij doen een deel van de begeleiding en werken samen met een team van coaches uit het netwerk van EdanZ. Trainers bij de Herstelacademie werken vanuit gelijkwaardigheid en kennen herstelprocessen uit eigen ervaring.

Trajecten
Een traject bestaat een combinatie van cursussen, workshops, individuele begeleiding en vrijwilligerswerk. De activiteiten zijn toekomstgericht. Het is dus geen therapie. Wel is het gericht op het opbouwen van een nieuwe toekomst en onderzoeken wat belangrijk en positief voelt.

Trajecten zijn opgebouwd uit modules van drie maanden. Je kiest daarin zelf wat je wilt ontwikkelen en hoe lang je mee wilt doen, te beginnen bij drie maanden. Voor iedereen is er eerst de Basismodule Positieve Gezondheid: hierin onderzoek je waar je staat, of en wat je wilt veranderen, in welke richting en begin je met energie opbouwen. Daarna is er de module Persoonlijk Herstel, over het omgaan met symptomen en kwetsbaarheid, herstel en inspiratie.

Andere modules:

 • Je hart vinden: wat vind je echt leuk, waar liggen talenten, wat zijn reële mogelijkheden
 • Ondernemen, project opzetten
 • In je eigen tempo groeien naar werk
 • Maatschappij: omgaan met stigma, diversiteit, je eigenheid zichtbaar maken
 • Leertraject werken vanuit eigen ervaring
 • Permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, deel in overvloed
 • Een aantal uren vrijwilligerswerk, community events en coaching cirkels maken deel uit van de modules.

Voor wie?
Herken je jezelf hier in? Dan is een traject bij de herstelacademie misschien iets voor jou:

 • Je hebt een intensieve tijd achter de rug en hebt behoefte aan een positieve ontwikkeling.
 • Peer support, gelijkwaardigheid en werken in (kleine) groepen zijn ondersteunend voor je.
 • Je hebt een een wens om een ontwikkeling aan te gaan richting een betekenisvolle, nieuwe toekomst.
 • Vrijwilligerswerk kan je helpen om zicht te krijgen op mogelijkheden, talenten en spreekt je gezonde delen aan.
 • Je ondersteuningsvraag aan de herstelacademie is gericht op het opbouwen van een nieuwe toekomst.
 • Je wilt verder kijken dan symptomen en praktische problemen.

Opgeven, vragen en contact
Meer info, heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek? Mail naar edanzherstelacademie@gmail.com (Sarah en Nynke).

Achtergrond
Bij EdanZ komen veel mensen activiteiten of vrijwilligerswerk doen om weer grond onder de voeten te vinden, na een intensieve periode zoals een burnout. Het team van EdanZ droomde er al langer van om die ontwikkeling meer handen en voeten te geven, meer gerichte ondersteuning te bieden. Daarvoor ontstaat nu een herstelacademie. Een herstelacademie is een warme plek om op adem te komen, stevigheid te vinden en te onderzoeken welke richting je op zou willen.

Overzicht activiteiten tot de zomervakantie

Module Positieve Gezondheid
Op dinsdag 11 mei start de module Positieve Gezondheid. Deze module geeft een basis voor ontwikkeling met tools om op je eigen moment op terug te vallen. Er is aandacht voor waar je nu staat in je herstel en wat een volgende stap kan zijn. Werkvorm: blok 1 en 3 bestaan uit theorie, oefeningen en meditaties op het gebied van herstel, empowerment en zelfzorg. Blok 2 bestaat uit meditaties en intuïtief tekenen.
Opbouw: drie blokken van drie weken. Blok 1: gronden en ontspannen; blok 3: identiteit en verbinding met jezelf; blok 3: behoefte en inspiratie;

Praktisch
Start: dinsdag 11 mei van 10.00 tot 12.00 uur, op locatie bij Edanz. Mocht deze groep snel vol zitten dan start een tweede groep op maandagmiddag 10 mei van 13.30 tot 15.30 uur.
Duur: negen weken, laatste bijeenkomst: dinsdag 6 juli.
Aantal deelnemers: ongeveer vijf.
Instromen kan ook per blok van drie bijeenkomsten.
Een combinatie met individuele begeleiding is mogelijk bij een commitment aan de volledige module.
Sarah Lewis en Nynke van der Hoek begeleiden blok 1 en 3. Minke van der Laan en Marion Wiering begeleiden blok 2.

Modules die daarna gaan starten (najaar 2021 en voorjaar 2022) zijn onder andere: je hart vinden; traject werken vanuit eigen ervaring (voor wie zelf mensen wil gaan begeleiden of dat al doet); herstellen doe je zelf; permacultuur & sociale permacultuur.We werken met verschillende werkvormen, zoals meditatie, creatieve werkvormen, theorie, bewegen en gesprekken. We werken coronaproof in kleine groepjes.

Community Events
Als deelnemer aan de herstelacademie kun je wekelijks gratis aan een community event meedoen. Een community event kan een oefengroep zijn, een wekelijkse les of een losse activiteit om te proeven van een cursus. Wil je aan meer activiteiten meedoen, dan kun je een strippenkaart aanschaffen (korting met stadjerspas mogelijk). Op de website van Edanz staat vermeld welke activiteiten onder deze strippenkaart vallen (kijk nu nog bij Edanz Events, de naam verandert de komende tijd)